ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΩΡΟΔΟΚΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ

SO 37001:2016)

Εισαγωγή

Η δωροδοκία είναι µια πράξη προσφοράς ή αποδοχής πάσης φύσεως ωφελημάτων οποιασδήποτε αξίας µε σκοπό την επιρροή αποφάσεων ή ενεργειών κάποιου υπαλλήλου ή άλλου προσώπου σε θέση ευθύνης. Η δωροδοκία οδηγεί σε έλλειψη εμπιστοσύνης στις διαπραγματεύσεις και συναλλαγές μεταξύ του επιχειρηματικού κόσμου και των δημόσιων θεσμών και έχει μεγάλο αντίκτυπο στο διεθνές εμπόριο.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, περισσότερο από 1 τρις $ πληρώνονται κάθε χρόνο παγκοσμίως σε δωροδοκίες, θέτοντας σημαντικά προβλήματα στο διεθνές εμπόριο, την πολιτική σταθερότητα, τη βιωσιμότητα, την διαφάνεια και την φήμη οργανισμών, τόσο δημόσιων όσο και ιδιωτικών.

Παρά το γεγονός ότι µέχρι τώρα πολλές νοµοθεσίες έχουν εφαρμοστεί για την πρόληψη της διαφθοράς και της δωροδοκίας, δεν έχουν επιφέρει πάντα αποτελέσματα.

Τι είναι το πρότυπο ISO 37001

Το πρότυπο ISO 37001, είναι ένα διεθνές πρότυπο που αφορά Οργανισμούς δημοσίου, ιδιωτικού και µη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και θέτει τις απαιτήσεις για έναν οργανισμό να δημιουργήσει ένα Σύστημα Διαχείρισης για την καταπολέμηση της δωροδοκίας και την συµµόρφωση µε την σχετική νοµοθεσία.

Ειδικότερα, το πρότυπο ISO 37001 προσδιορίζει μια σειρά μέτρων και δικλείδων ασφαλείας, προκειμένου οι οργανισμοί να προλαμβάνουν, να εντοπίζουν και να αντιμετωπίζουν εγκαίρως τη διαφθορά.

Ο σκοπός της ανάπτυξης ενός Συστήματος ∆ιαχείρισης της καταπολέµησης της Δωροδοκίας είναι να καλλιεργήσει ένα κλίμα κατά της δωροδοκίας εντός του οργανισμού, ώστε να ενισχύσει την εμπιστοσύνη και τη διαφάνεια και να οδηγήσει στη γενική βελτίωση της ροής εργασιών ενός οργανισμού.

Συγκεκριμένα, το Σύστηµα ∆ιαχείρισης καταπολέµησης της Δωροδοκίας µπορεί να καθοδηγήσει έναν Οργανισμό να δημιουργήσει, να εφαρμόσει και να διατηρήσει ένα Σύστηµα το οποίο θα εντοπίζει και θα αποτρέπει κινδύνους δωροδοκίας εντός του οργανισμού και θα ενισχύει τους υφιστάµενους ελέγχους καταπολέµησης της δωροδοκίας που εφαρμόζονται ήδη στη λειτουργία του Οργανισμού. Το Σύστηµα ∆ιαχείρισης κατά της ∆ωροδοκίας µπορεί να ενσωματωθεί µε άλλα συστήματα διαχείρισης που εφαρμόζονται ήδη στον οργανισμό.

Σε ποιους απευθύνεται

  • Οι απαιτήσεις του Προτύπου ISO 37001είναι γενικές και ισχύουν για όλους τους τύπους των οργανισμών, ανεξάρτητα από το μέγεθος, τη δραστηριότητα και τον κλάδο τους.
  • Αυτό περιλαμβάνει κρατικές επιχειρήσεις, φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, μεγάλους οργανισμούς, μικρές – μεσαίες επιχειρήσεις, μη κυβερνητικές και μη κερδοσκοπικές οργανώσεις.

 

Ποια είναι τα οφέλη για τον Φορέα σας

Αν και η εφαρμογή ενός προτύπου δεν είναι δυνατό να εγγυάται από μόνη της ότι δεν πρόκειται να προκύψει κάποιο κρούσμα δωροδοκίας, ενισχύει την ικανότητα ενός οργανισμού να ανιχνεύει και να προλαμβάνει τέτοιες συμπεριφορές, ενώ ταυτόχρονα παρέχει διαβεβαιώσεις προς τους, αρμόδιες εποπτικές αρχές, τους υπαλλήλους και πελάτες της ότι έχει λάβει κατάλληλα μέτρα.

Τα άμεσα αναμενόμενα οφέλη από την εφαρμογή συστήματος διαχείρισης κατά της δωροδοκίας ISO 37001:2016) για τον Φορέα σας είναι τα ακόλουθα:

  • Ενίσχυση της εμπιστοσύνης τρίτων προς τον Φορέα σας και, συνακόλουθα, της φερεγγυότητας και της φήμης αυτού.
  • Εφαρμογή της εταιρικής διακυβέρνησης και αναγκαίων μέτρων για την πρόληψη, ανίχνευση και αντιμετώπιση φαινομένου της δωροδοκίας, καθώς θα είναι εφικτή η εφαρμογή των απαραίτητων μέτρων για τη μείωση του κινδύνου δωροδοκίας, τόσο στον ίδιο τον Φορέα όσο και σε φυσικά και νομικά πρόσωπα με τα οποία συνεργάζεται.
  • Ανάπτυξη και προαγωγή κουλτούρας, ακεραιότητας, διαφάνειας και συμμόρφωσης , τόσο στον ίδιο τον Φορέα όσο και σε φυσικά και νομικά πρόσωπα με τα οποία συνεργάζεται.
  • Aύξηση της διεθνούς αναγνώρισης με την επίδειξη της συμμόρφωσης του με τα διεθνή πρότυπα και τη νομοθεσία.

 

Tι απαιτείται για την εφαρμογή του Προτύπου

Η συμμόρφωση του φορέα σας με τις απαιτήσεις του προτύπου πρακτικά σημαίνει την ανάπτυξη ή/και την επικαιροποίηση των κάτωθι:

– Ανάπτυξη Πολιτικής κατά της δωροδοκίας

– Σχηματισμό Ομάδας συμμόρφωσης κατά της δωροδοκίας

– Διενέργεια Εκτίμησης διακινδύνευσης

– Δράσεις Εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης προσωπικού

– Εφαρμογή Δέουσας επιμέλειας (due diligence) σε έργα και επιχειρηματικούς συνεργάτες

– Διενέργεια οικονομικών, μη οικονομικών και συμβατικών ελέγχων

– Ανάπτυξη Πολιτικής Σύγκρουσης συμφερόντων

– Ανάπτυξη Πολιτικής δώρων, φιλοξενίας και εξόδων – Αναφορά, παρακολούθηση και διερεύνηση

– Δέσμευση της Διοίκησης για την εφαρμογή των απαιτήσεων του προτύπου

– Πιστοποίηση της εφαρμογής και τήρησης του συστήματος διαχείρισης καταπολέμησης της δωροδοκίας από ανεξάρτητο διαπιστευμένο Φορέα Πιστοποίησης.

 

Oι παρεχόμενες υπηρεσίες μας καλύπτουν όλες τις απαιτήσεις που προκύπτουν από το διεθνές Πρότυπο.

 

Στείλτε μας το μήνυμά σας, χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.